tepih trava

Engleska gajena tepih trava ili livadska tepih trava

Formiranje travnjaka postavljanjem tepih trave je moguće na dva načina gajenom ili livadskom tepih travom.
Ako imate površinu na kojoj vam je potreban negovan i lep travnjak koji tako izgleda tokom cele godine vaš izbor treba da bude gajena tepih trava.
 

Livadska tepih trava je kao što sam naziv kaže tepih trava mašinski skidana sa livade-pašnjaka smotana u rolne i tako isporučena dok je gajena tepih trava formirana na namenski spremljenim parcelama od odabranih sorti trava najpodesnijih za klimatske uslove u kojima se travni busen gaji.
Za setvu gajene tepih trave se koriste namenske mešavine za proizvodnju trave renomiranih svetskih proizvodjača DLF,Royal Barenburg što je samo po sebi garancija kvalieta gajene tepih trave kao i travnjaka formiranih na taj način.

Livadska tepih trava je sastavljena najvećim delom od različitih vrsta korova.Livadska tepih trava je cenovno povoljnija ali rezultat tako formiranog travnjaka je travnjak pun razičitih vrsta korovskih biljaka.Takav travnjak se u jesen i zimu gubi tj. kompletno požuti pa vam travnjak izgleda kao da se kompletno osušio.Najveći deo livadskog travnog  busena čine korovske biljke maslačak,divlji sirak,pirevina i druge koje se nekontrolisano šire po travnjaku tako da dobijate površinu punu korova koja je sve osim lepo negovan travnjak.Namena livadskog travnog busena je ozelenjavanje nekih površina čiji izgled nam nije bitan već nam je bitno samo čisto ozelenjavanje prostora.Izbegavati formiranje travnjaka livadskom tepih travom površina čiji nam je izgled bitan-dvorišta,vrtovi,sportski tereni,komercijalni objekti jer se postavljanjem livadske trava površina samo zakorovi i to posle nekog vremena ne izgleda reprezentativno.Kod tako zakorovljene površine kasnije imate problem da se oslobodite korova.

Ako imate površinu na kojoj vam je potreban negovan i lep travnjak koji tako izgleda tokom cele godine vaš izbor treba da bude gajena tepih trava.

Kvalitetna gajena tepih trava kakvu u ponudi ima Rasadnik Pavlović je kompletno očišćena od korova,potpune gustine,formirana od mešavina najkvalitetnijih sorti trava i gajena na humusnoj podlozi.Jednom formiran travnjak gajenom tepih travom uz malo truda cele godine izgleda zdravo  i reprezentativno.Tokom cele godine je intenzivno zelene boje kako u proleće tako i u sred zime.Sastav mešavina gajene tepih trave čine dve sorte trave i ništa sem njih nije priisutno u samom travnjaku.To su mešavine koje rastu tako što se bokoraju pa se manja oštećenja-praznine u travnjaku same vremenom saniraju i nije potrebno nikakvo dosejavanje.

 

Nemojte donositi korov livadskom tepih travom i plaćati za to.Bolje je odlučiti se i za stručnu setvu trave kvalitetnim semenom nego zakoroviti travnjak postavljanjem livadske trave.
 
Podeli na :