Aktuelno »

Jesenji radovi u travnjaku

print rss Bookmark and Share

 

Jesenji radovi u travnjaku

Da bi Vaš travnjak bio zdrav u predstojećem zimskom periodu važno je posvetiti mu malo pažnje u jesen kako bi ga spremili za predstojeći zimski perioda samim tim i za sledeću godinu.

Neophodno jeodraditi par radnji a najvažnije su sledeće.


 1.KOŠENJE TRAVNJAKA U JESEN
Pokositi travnjak na neku srednju visinu čim vam vremenske prilike to dozvole.Bitno je da se travnjak kosi samo kada je potpuno suv.Otkos OBAVEZNO pokupiti a ako kosite kosilicom bez korpe pograbuljati travnjak da bi se pokupila pokošena trava sa travnjaka.Ostavljanjem pokošene trave stiču se uslovi za obolevanje travnjaka i delimičnog propadanja.

 2.JESENJA PRIHRANA TRAVNJAKA
Jedna od bitnijih stavki u jesenjem održavanju travnjaka je prihrana mineralnim NPK djubrivom.Ovo nikako ne preskakati da bi travnjak u zimu ušao gust,zdrav i zelen.Prihrana se vrši mineralnim sporotopivim NPK djubrivom sa najvećim odnosom kalijuma,manjim udelom fosfora i najmanjim procentom azota.Najbolje je prihranu vršiti namenskim djubrivima za travnjake.Prihrana je bitna da bi travnjak tokom zime imao dovoljno hranljivih materija a posebno kalijuma koji je bitan da bi travnjak tokom zime i velike vlažnosti ostao zdrav .

 3.DOSEJAVANJE TRAVNJAKA
Jesen je idealan period za dosejavanje i prepravku oštećenih delova travnjaka.Oštećene delove travnjaka prekopati i pograbuljati da bi se usitnila zemlja i tu baciti seme.Za dosejavanje je najbolje koristiti mešavinu semena od koje je travnjak i formiran ili namenska mešavina za dosejavanje.Bačeno seme pokriti humusnom zemljom ,uvaljati i zaliti.Ako su oštećenja veća može sepopraviti i postavljanjem tepih trave na oštećenim mestima.I za ovaj način popravke travnjaka jesen je idealan period a postupak pripreme terena je isti kao kod dosejavanja travnjaka.

 4.GRABULJANJE TRAVNJAKA
Grabuljanje se obavlja da bi se pokupilo opalo lišće,izumrla trava i ostatci pokošene trave. Voditi računa da se grabuljanjem ako je vlažno ne čupa trava iz korena.Opalo lišće koje se duži period zadržava na travnjaku izaziva truljenje travnjaka i veliki je problem za zdravlje travnjaka.Grabuljajte travnjak što češće da bi ste uklonili lišće.

 5.HEMIJSKO TRETIRANJE TRAVNJAKA
Ukoliko na travnjaku ima naznaka pojave mahovine ili drugih bolesti trave neophodno je izvršiti hemijski tretman preparatima kojima se mahovina i bolest trave zaustavljaju.Ovaj postupak bi trebalo prepustiti stručnom licu da ne bi došlo do još većeg oštećena travnjaka. 

 

Čitanja: 893 | Komentara: 0

Dodaj komentar